Ervaringen van Windroosdeelnemers

Deelnemers en oud-deelnemers over de Windroos:

 • opbouwende kijk op jou en je mogelijkheden
 • persoonlijke aandacht
 • jouw wensen en doelen zijn belangrijk
 • ontdekken wat je kunt
 • je toekomst verkennen
 • structuur en aanmoediging
 • van workshops tot werken aan je sociale vaardigheden
 • ruimte om je doelen onderweg nog bij te stellen
 • werken in je eigen tempo
 • ruimte voor jouw inbreng
 • computervaardigheden opdoen
 • prettige en gezellige sfeer

‘In een Windroostraject begin je na je uitval weer met leren. Het is tegelijkertijd een steunsysteem: je krijgt steun van het Windroosteam, maar ook van jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Je mag jezelf zijn en je wordt geholpen met het structureren van je dagen en het je concentreren. De Windroos is een gezellige, veilige plek waar je aan je toekomst werkt. Dat kan een opleiding zijn, of werk, of maatschappelijk weer meedoen’.

Ouders van (oud-)deelnemers over de Windroos:

 • persoonlijke aandacht voor de jongeren
 • betrokken en invoelende medewerkers
 • breed aanbod aan voor de jongeren interessante activiteiten
 • stimulerend voor de persoonlijke ontwikkeling
 • de jongeren leren doelen stellen
 • zelfvertrouwen en motivatie van de jongeren groeien
 • sociaal actievere jongeren
 • hulp bij het volgen en afronden van een opleiding
 • betere concentratie dankzij structuur, rust en vertrouwde omgeving
 • medewerkers houden goed contact met de jongeren bij afwezigheid

De toegevoegde waarde van de Windroos:

De informatie op deze pagina is afkomstig uit: AStri-rapport 2014. ‘Van Windroos naar Kompas’ Een onderzoek naar de toegevoegde waarde van De Windroos. Alle respondenten (deelnemers, oud-deelnemers, ouders en verwijzers) blijken over het algemeen zeer tevreden over de trajecten van de Windroos.

Enige persoonlijke ervaringen van deelnemers van de Windroos:


Paris

Dit is een bericht van Paris, een oud-deelnemer van de Windroos, die vertelt over het huidige werk:

Ik woon tegenwoordig begeleid in Amersfoort Vathorst na anderhalf jaar in Soest begeleid te hebben gewoond. Het gaat veel beter met mij dan vroeger, maar ik heb nog steeds ups en downs. Ik ben nu bijna drie jaar actief bij ITvitae. Eerst heb ik een ICT opleiding gevolgd en daarna ben ik vrijwilliger geworden bij ITvitae. Ik heb inmiddels een arbeidscontract getekend om betaald te werken bij ITvitae vanaf januari 2018.

Ik had de keuze om hulp te krijgen van ITvitae Detachering om een baan te vinden of om bij ITvitae zelf te gaan werken. Mijn functie titel is medewerker Service en Support en ik werk 32 uur per week. Ik los internet storingen op, repareer printers, adviseer bij aanschaf van hardware en software en repareer computers en dat soort dingen. Ik blijf wel doorleren en ik krijg daar ook de mogelijkheid voor, omdat ik door wil doorstromen naar Cyber Security of Linux Specialist. Ik ben daarnaast examinator en doe ook de administratie en klantenservice van examens en neem deze examens ook af.

Ik haal veel voldoening uit mijn werk en ik heb leuke collega’s met wie ik regelmatig afspreek om samen mee te gamen, film te kijken, te wandelen en pizza sessies mee te maken.

De nieuwe omgeving en een nieuwe start heeft mij veel goed gedaan. Ik ben nu ruim vier jaar gestopt met roken en ik houd het vol. Ik fiets altijd naar mijn werk. Ik heb al het contact verbroken met mijn voormalige vrienden die een slechte invloed op mij hadden.

Emma

In een Windroostraject begin je na je uitval weer met leren. Het is tegelijkertijd een steunsysteem: je krijgt steun van het Windroosteam, maar ook van jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Je mag jezelf zijn en je wordt geholpen met het structureren van je dagen en het je concentreren. De Windroos is een gezellige, veilige plek waar je aan je toekomst werkt. Dat kan een opleiding zijn, of werk, of maatschappelijk weer meedoen.

Anneke

Mijn naam is Anneke, ik ben 24 jaar en ik kom nu anderhalf jaar bij De Windroos.

Ik wil graag uitleggen wat De Windroos voor mij persoonlijk én in het algemeen betekent. Heel veel, kan ik u zeggen!

Laat ik bij het begin beginnen: ik had veel last van psychotische klachten en ben daarvoor in behandeling geweest bij het AMC. Toen ik daarmee klaar was, wou ik mijn studie en stage weer oppakken, maar dat bleek veel te zwaar en ik kwam thuis te zitten. Mijn dag- en nachtritme was totaal verstoord . Ik voelde me heel alleen, nutteloos en machteloos.

Toen ik via het VIP (Vroege Interventie Psychose) hoorde van De Windroos, ben ik daar zelf achteraan gegaan en heb ik een intakegesprek gekregen. Ik was heel gemotiveerd en dat was ook de bedoeling, want er moet sprake zijn van ‘commitment’, bleek in het gesprek; wat natuurlijk heel goed te begrijpen is.

Hoe gaat het verder in z’n werk bij De Windroos?

De Windroos biedt zorg op maat, iedereen is immers anders. Je kan altijd praten met je persoonlijk begeleider als je dat wil. Je neemt ook samen de week door, dus welke dagdelen je komt en wat je doel is. Waar wil je mee aan het werk en wat is realistisch?

Dat geeft weer een doel en structuur in je leven. En er wordt veel geëvalueerd.  In het begin is het lastig om je te concentreren, maar dat gaat met de tijd steeds beter. Je ontmoet andere jongeren, die ook veel hebben meegemaakt en ik ervaar dat als heel fijn. Ik heb er zelfs twee nieuwe vrienden gemaakt waar ik in het weekend gezellig mee kan afspreken. Men is heel betrokken bij elkaar.

Iedereen werkt zelfstandig aan zijn eigen doelen. Dus dat kan zijn: voorbereiding voor het Centraal Schriftelijk Eindexamen, maar ook bijvoorbeeld om je scriptie af te maken. Als je nog niet goed weet waar je aan wil werken, omdat je gewoon nog niet goed weet wat je wil, kan je een traject in bij de loopbaanbegeleider die samen met jou gaat onderzoeken waar jou kwaliteiten liggen. Iedereen heeft namelijk kwaliteiten, maar vaak heb je die nog niet ontdekt.

Er worden ook veel workshops gegeven, zoals bijvoorbeeld over hoe de Tweede Kamer werkt en dan gaan we als uitje met z’n allen naar Den Haag, om het allemaal in het echt te zien.

Ook zijn we een keer naar Artis en naar een tentoonstelling in het Tropenmuseum geweest. Regelmatig bakken we samen een lekkere appeltaart.

Elke maandagmiddag is er kunstles en donderdagmiddag kun je sporten in de fitness. Er is ook veel ruimte voor ideeën van de deelnemers.

Kortom, de Windroos betekent ontzettend veel!

Lennart

Hoi, mijn naam is Lennart. Ik kom nu twee en een half jaar bij de Windroos en ik heb hier veel leuke dingen meegemaakt. Het laatste jaar heb ik ook met de andere deelnemers meer contact. Ik vind dat heel fijn, want iedereen is hier supergezellig en ik vind het leuk om met anderen te praten. Ik vind het ook belangrijk dat ik iedereen kan vertrouwen en zij mij; dat waardeer ik zeer bij de Windroos.

Dat ik met iedereen nu wel kan opschieten, komt doordat ik na het eerste halfjaar mezelf had voorgenomen om echt met anderen contact te leggen. De eerste maanden dat ik bij de Windroos zat, ging dat niet zo gemakkelijk. Ik vond het ook niet prettig om bij de lunch te zijn. Vaak  ging ik daarom niet mee lunchen. Na die eerste paar maanden ging het me steeds beter af en ik vond dat echt fijn.

Ik vind het op de Windroos leuk en gezellig en je kunt hier in eigen tempo je studie volgen en aan je eigen toekomst werken. Ik ben bij de Windroos begonnen met het behalen van het ECDL. Ik heb dit afgerond in één jaar en vier maanden. Ik vond de lesstof vrij interessant, maar af en toe had ik er ook moeite mee. Ik heb sommige modules niet in een keer behaald, maar uiteindelijk is het me wel gelukt om alles te halen.

Mijn loopbaanbegeleider Thea hielp mij om iets te vinden voor in de toekomst. Dit ging in het begin niet zo goed, omdat ik wel wist wat ik wilde gaan doen, maar zelf niet echt actie ondernam. Na een tijd ging het steeds beter en werd het me duidelijker wat ik kon verwachten en wat ik moest doen om mijn toekomstplan te realiseren.

Ik ben nu aan het uitstromen bij de Windroos, omdat ik weer een reguliere opleiding ga volgen. Mijn opleiding heet ICT-medewerker op niveau 2 en ik wil daarna doorstromen naar ICT-beheerder niveau 3. En dan hopelijk naar Applicatieontwikkelaar op niveau 4. Of dit gaat lukken weet ik nog niet, maar ik ga me voor de volle honderd procent inzetten om deze opleidingen succesvol af te ronden.

Chantal

Met De Windroos lukt studeren wél!
 
Na het niet halen van mijn propedeuse voor de opleiding Creatieve therapie was mijn wereld behoorlijk ingestort. Het is nog steeds mijn droom om ooit creatief therapeut te worden en ik weet stiekem wel dat ik dat ook wel word.
Maar na meerdere episodes waarin het geestelijk niet goed ging (psychoses), wist ik even niet meer wat ik nou moest. Ik wilde wel weer hbo doen, maar waarom zou ik dat deze keer wel redden? Of misschien mbo? Maar welke opleiding dan?
Op dit punt kwam De Windroos in beeld.

Ik ben bij De Windroos gestart en heb er mijn dagdelen steeds verdere uitgebreid. Van niet vroeg kunnen opstaan door medicatie (om 14.00 begon mijn dag en ik lag er ook vroeg weer in) ging ik uiteindelijk naar kwart over acht ‘s ochtends op de fiets voor vrijwilligerswerk. Ik sta inmiddels meerdere ochtenden vroeg op.
Daarnaast ben ik met de loopbaanbegeleidster gaan uitzoeken wat het verstandigst is: mbo of hbo. Ik heb inmiddels gekozen voor een mbo-opleiding Maatschappelijke zorg, persoonlijk begeleider. Ik kan deze opleiding in twee jaar afronden in plaats van in drie jaar. Dit is hopelijk een opstapje om in het schoolritme te komen. Daarna kan ik mijn droom verwezenlijken...
Wat De Windroos nog meer heeft toegevoegd: Ik heb ingezien dat ik nog helemaal niet te oud ben om een studie te beginnen. Ik zie mensen om me heen die ook van alles hebben meegemaakt en mede dankzij De Windroos bereiken wat zij willen. Ik geloof weer meer in mezelf en heb een stuk meer zelfvertrouwen!

N.B. In verband met de privacy worden alle namen gefingeerd.